Toegankelijkheid

Skip to main content

netcongestie

Het wordt steeds drukker op het stroomnet. Via zonnepanelen, windmolens en grootschalige zonneweides wekken we steeds vaker duurzame energie op. Tegelijkertijd gebruiken we meer elektriciteit. Bijvoorbeeld voor het opladen van auto’s, elektrisch koken en het verwarmen van woningen met warmtepompen. Dit zorgt in steeds meer gebieden in Nederland voor congestie: de maximale capaciteit van het stroomnet is dan bereikt.

 

  • Wat is netcongestie?

    Netcongestie is te vergelijken met file, maar dan op het stroomnet. Bij congestie is de maximale capaciteit van het stroomnet bereikt. Het komt zowel voor bij afname (gebruik) als teruglevering (opwek) van stroom. Het betekent dat (meer) elektriciteit gebruiken en/of terugleveren niet meer mogelijk is voor nieuwe of bestaande klanten. Op dit moment is er alleen congestie op grootverbruikaansluitingen. Wel hebben huishoudens vaker te maken met spanningsproblemen.

  • Wat doen we eraan?

    In het Landelijk Actieprogramma Netcongestie werken netbeheerders, overheden en marktpartijen samen aan oplossingen door: 

    1. Sneller bouwen aan het elektriciteitsnet
    2. Beter benutten van het elektriciteitsnet (randvoorwaarden en praktijk)
    3. Slimmer inzicht

    Meer weten over het actieprogramma? Bekijk de website van het LAN.

    Ook in de provinciale schaal werken we samen oplossingen voor zowel de korte termijn tot 2030 als de langere termijn na 2030. Dit doen we in de ‘Energy Board’. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Provincie Utrecht, TenneT en regionale netbeheerder Stedin, de regio’s U10 en Amersfoort, Foodvalley én de gemeenten Utrecht en Amersfoort. De samenwerking is erop gericht om het lokale stroomnet sneller uit te breiden en er slimmer gebruik van te maken. Lees meer op energietransitieutrecht.nl

  • Wat betekent netcongestie voor Regio Amersfoort?

    In Regio Amersfoort is er alleen congestie voor grootverbruikers van elektriciteit (bedrijven). Huishoudens kunnen vaker last hebben van spanningsproblemen, waardoor apparaten zoals tv’s, computers en omvormers van zonnepanelen tijdelijk niet normaal werken.

    Naar verwachting groeit het tekort aan vermogen tussen 2026 en 2029. Er zijn maatregelen om dit tekort op te lossen.

    Bekijk hieronder de 10 maatregelen in onze regio of lees meer over de actuele situatie in uw gemeente.

  • Kunnen we dan nu wel zonnevelden en windmolens realiseren?

    Het aanleggen van zonnevelden en windmolens kost tijd. Tijd voor het zoeken van een exploitant, voor de planvorming, voor de vergunningenprocedure en voor de participatie met omwonenden. Een zonneveld 'kost' gemiddeld 3 jaar en een windmolen gemiddeld 7 jaar. Dat betekent dat we nu wel het voorbereidende werk kunnen doen om in de toekomst zonnevelden of windmolens te realiseren.