meedoen
De energietransitie is naast een technisch, infrastructureel en economisch vraagstuk vooral een maatschappelijk vraagstuk. Daarom is het belangrijk dat iedereen die dat wil, mee kan doen. Meedoen in het proces en meedelen in de opbrengst van de energieopwek.
Meedoen betekent ook dat we naast de technische haalbaarheid de maatschappelijke haalbaarheid onderzoeken en meewegen. We moeten dus organiseren dat we belangen, zorgen en ideeën van de samenleving ophalen en in de plannen verwerken. Dat doen we door het gesprek met inwoners op verschillende momenten te faciliteren en door mogelijk te maken dat stakeholders het bestuur adviseren.
Soorten participatie
Participatie gaat over betrokken zijn, over meedoen en over invloed uitoefenen. Daarin maken we onderscheid in drie soorten participatie:
- procesparticipatie: meedenken over de uitgangspunten en meedoen met het opstellen van de RES. Bureau Regio Amersfoort organiseert deze participatie.
- projectparticipatie: meedenken over de uitvoering van één van de projecten. De gemeente waar het energieproject gerealiseerd wordt, organiseert deze participatie.
- financiële participatie: dit is erop gericht dat de omgeving van een locatie waar grootschalig energie wordt opgewekt, ook meedeelt in de winst van het energieproject. Dit kan op verschillende manieren vorm krijgen. Zo kunnen er aandelen of obligaties worden uitgegeven die de omwonenden kunnen kopen (financiële deelneming). Of kan een gedeelte van de omzet van het energieproject worden afgedragen ten gunste van de omgeving (financiële afdracht). Een coöperatie of projectontwikkelaar organiseert deze vorm van participatie.
Meedoen met het proces of het project
De nieuwe manier waarop we energie opwekken, heeft invloed op hoe onze omgeving eruitziet. Er komt meer wind- en zonne-energie: op zee én op land. Ook zoeken we naar duurzame warmtebronnen, bijvoorbeeld uit water of uit de bodem. Om dit te realiseren, hebben overheden, inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties elkaar nodig. Daarom werken we samen en is het van belang dat wie wil meepraten ook mee kan praten. Om de plannen beter te maken, en ook zodat bestuurders - wanneer zij besluiten over de RES - goed de belangen kennen van inwoners en ondernemers, en die mee kunnen wegen.
Tijdens de RES 1.0 waren hiervoor dialoogtafels. Inwoners, belangenorganisaties en lokale bewonersinitiatieven hebben meegedacht over hoe Regio Amersfoort kan werken aan de energietransitie en duurzaamheid. Bij RES 2.0 zijn regionale stakeholdergroepen betrokken via het stakeholderoverleg. Hun adviezen zijn opgenomen als onderdeel van de voortgangsrapportage.
Op de hoogte blijven
Wilt u weten wanneer een volgende gespreksronde start? Meldt u zich dan via de contactpagina aan en geef in het bericht aan dat u graag mee wilt praten.
-
Wat als ik het niet eens ben?
Bij een ingewikkeld proces als de RES, met veel verschillende belangen en belanghebbenden, is het lastig om alle ideeën te verwerken en het unaniem eens te zijn. Want waar de één juist liever meer zonnevelden wil, wil de ander juist meer windenergie. En waar de ene gemeente het land wil gebruiken om energie op te wekken, wil de andere gemeente juist meer woningen bouwen of juist ruimte voor natuur. Dus wat als je het niet eens ben met wat er in de RES staat of als jouw ideeën niet zijn opgenomen?
De RES is een strategie waarin de uitgangspunten en te onderzoeken gebieden staan omschreven. De RES 1.0 is vastgesteld door de gemeenteraden; dus daarvoor is inspraak niet meer mogelijk.
Verschillende inspraakmomenten
Als uit onderzoek blijkt dat een gebied geschikt is om energie op te wekken, dan beslist de betreffende gemeente of er daadwerkelijk een project gaat starten. Dit besluit neemt de gemeenteraad en hiervoor zijn inspraakmogelijkheden die de gemeente organiseert.
Als de gemeenteraad besluit het project te starten, start ook de participatie over de voorwaarden waaronder gebouwd kan worden. De laatste stap voor de realisatie van een project is de aanvraag van een vergunning. Ook dit is een moment waarop belanghebbenden inspraak hebben door het maken van bezwaar of het indienen van een zienswijze.
Per project zijn verschillende momenten om in te spreken bij besluitvorming, of om aan te sluiten bij participatiegesprekken. Deze gesprekken worden aangekondigd in verschillende media, en direct omwonenden ontvangen daarvoor per brief een uitnodiging.
Op de hoogte blijven
Wilt u weten wanneer een volgende gespreksronde start? Meld u zich dan via de contactpagina aan en geef in het bericht aan dat u graag mee wilt praten.
-
Zelf CO2 besparen
Wilt u zelf iets doen om CO2 te besparen? Er zijn diverse subsidieregelingen die dit wellicht interessanter voor u maken.
Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie
Grootschalig duurzame (hernieuwbare) energie produceren? Of CO₂-verminderende technieken toepassen? Dan kunt u subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze regeling is voor bedrijven en non-profitorganisaties.De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) geeft subsidie voor een (hybride) warmtepomp. U kunt hiervoor in aanmerking komen als u eigenaar bent van de koopwoning en deze woning het hoofdverblijf is of wordt.De subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren
Interesse in het kopen of leasen van een volledig elektrische personenauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto's in de kleinere en compacte middenklasse.Duurzaam Bouwloket
Het Duurzaam Bouwloket verzorgt als onafhankelijke en professionele partij het energieloket voor uw gemeente. U kunt daar terecht met al uw vragen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. Bezoek het Duurzaam Bouwloket Amersfoort. -
Stakeholderoverleg
Naast inwoners gaan we over de RES ook in gesprek met regionale stakeholdergroepen. Zij vertegenwoordigen een brede achterban en kunnen bestuurders goed adviseren. De deelnemers aan het stakeholderoverleg zijn:
- Jong RES - jongeren over de energietransitie
-
NMU - Natuur en Milieufederatie Utrecht
-
Energie van Utrecht - koepel van energiecooperaties
-
LTO Gelderse Vallei – Ondernemersorganisatie voor Landbouw
-
VNO-NCW Midden - regionaal ondernemersnetwerk
-
De Alliantie - samenwerkende woningcorporaties Eemland en Gelderse Vallei
-
Windalarm - beweging die zich verzet tegen het plaatsen van megawindturbines vlakbij woonwijken en in de natuur
-
Extinction Rebellion - decentrale beweging die strijdt voor een leefbare toekomst
Bij de tot standkoming van de RES 2.0 heeft het stakeholderoverleg de bestuurders geadviseerd. De verschillende adviezen zijn in een verzameldocument opgenomen en met de bestuurders besproken. Een deel van de adviezen is overgenomen, een deel niet. In het verzameldocument is terug te lezen welke adviezen overgenomen zijn.
-
Meedoen in het stakeholderoverleg?
Criteria waaraan een partij moet voldoen om deel te nemen aan het stakeholderoverleg zijn:
- Aantoonbaar actief in de regio Amersfoort op het gebied van energie, duurzaamheid, ruimtelijke ontwikkeling of milieu
- Aantoonbaar een achterban vertegenwoordigen en een proces georganiseerd hebben om adviezen te toetsen aan die achterban
- Aantoonbaar een regionaal belang vertegenwoordigen (itt een lokaal of eigen belang)
Belanghebbenden die een lokaal of eigen belang vertegenwoordigen krijgen een plek in het participatieproces zodra een zoekgebied een project wordt. Belangenverenigingen met een regionaal belang in energie, klimaat en/of ruimtelijke ontwikkeling die ook graag aan tafel willen, kunnen zich aanmelden via het contactformulier.