Toegankelijkheid

Skip to main content

Programma U Ned

u ned

Een gezonde groei van de regio Utrecht in balans met goede bereikbaarheid en leefbaarheid, dát is de ambitie van het programma U Ned. Op weg naar 2040 werken het Rijk, de Provincie Utrecht en de regio in dit programma samen in onderzoeken, uitvoeringstrajecten en werkgroepen. 

Hoe ziet Regio Amersfoort er in 2040 uit? Waar wonen we? Op wat voor soorten plekken werken we? Waar versterken we de natuur? Waar moeten we werken aan de bereikbaarheid? Dit staat in onze verstedelijkingsstrategie: het NOVEX Ontwikkelperspectief Utrecht-Amersfoort

Adaptief Programmeren

Het NOVEX-Ontwikkelperspectief Utrecht-Amersfoort wordt uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. Zo ontstaat inzicht in de belangrijkste, richtinggevende keuzes. Welke maatregelen moeten er genomen worden, wat is de samenhang en de planning en in welke mate maken ze de gewenste ontwikkelingen mogelijk? In het adaptieve programma krijgen de belangrijkste structurerende keuzes hun beslag.

Mobiliteitsagenda Regio Amersfoort

De Mobiliteitsagenda is de vertaalslag van het NOVEX Ontwikkelperspectief en de U Ned Mobiliteitsstrategie. Hiermee brengen we structurerende keuzes en concrete mobiliteitsmaatregelen in beeld die de verstedelijkingsopgave in onze regio mogelijk maken. Over de noodzaak van de maatregelen is overeenstemming tussen het Rijk, provincies en gemeenten. De Mobiliteitsagenda zorgt daardoor voor een robuust, duurzaam, samenhangend en multimodaal mobiliteitssysteem. De maatregelen moeten er onder meer voor zorgen dat de groei van het autoverkeer tot 2040 wordt gehalveerd. In de komende jaren werken we de maatregelen verder uit tot concrete projecten en maken we met elkaar afspraken over de realisatie en financiering daarvan.

Regiopoorten

Nabijheid is één van de belangrijke uitgangspunten van het NOVEX Ontwikkelperspectief. Naast de grootschalige verstedelijking rondom de metropoolpoorten Amersfoort Centraal en Schothorst, richten we ons ook op verstedelijking in de Regiopoorten Nijkerk en Barneveld. Deze plekken zijn gekozen als focusgebieden vanwege de nabijheid van een treinstation. Er zijn in totaal 8 regiopoorten in de Metropoolregio Utrecht. Het programma Regiopoorten brengt de kansen en voorwaarden in beeld om hier woon- en werklocaties te creëren en te zorgen voor toegang tot groen in de omgeving.

Corridorhubs

Het inzetten op regionale mobiliteitshubs (oftewel corridorhubs) is een van de duurzame mobiliteitsmaatregelen. Corridorhubs zorgen op zichzelf niet voor een grote afname van het autoverkeer op de snelwegen, maar wél als onderdeel van het totale mobiliteitspakket. In regio Amersfoort onderzoeken we de Corridorhubs Soesterberg en Amersfoort Noord/Bunschoten.

Aanpak 2030

De Aanpak 2030 brengt maatregelen in beeld die op korte termijn helpen om de woningbouwplannen (onder andere uit de Woondeal)  mogelijk te maken. Zo borgen we de bereikbaarheid van de regio en helpen we de mobiliteitstransitie op gang. Op dit moment is er geen zicht op rijksfinanciering. Zodra er budget beschikbaar komt, ligt een pakket aan maatregelen klaar.

Goedopweg

Ook het afremmen en spreiden van de vraag naar mobiliteit is een uitgangspunt. Niet reizen, buiten de spits reizen of anders reizen zijn belangrijke onderdelen van de mobiliteitstransitie. In de Metropoolregio Utrecht is met het programma Goedopweg al veel ervaring opgedaan en zijn er aanwijsbaar goede resultaten gerealiseerd. Regio Amersfoort is met ingang van 1 januari 2025 één van de moederorganisaties van Goedopweg.

 

mob fietsen door de weilanden6