Toegankelijkheid

Skip to main content

Gemeenteraden stemmen in met aanpak duurzame energie in Regio Amersfoort

Zeven gemeenteraden hebben ingestemd met een gezamenlijk voorstel voor de opwek van grootschalige zonne- en windenergie in de regio. 

Met concrete projecten willen Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg het vastgestelde doel voor duurzame elektriciteit voor 2030 bereiken. In een gezamenlijke brief aan de provincie Utrecht presenteren de gemeenten hun aanpak.

In alle zeven gemeenteraden is in de afgelopen weken uitvoerig gesproken over duurzame opwek in de eigen gemeente en over de gezamenlijke inzet als energieregio. Aanleiding hiervoor is de voortgang op de doelen van de Regionale Energiestrategie (RES). In 2021 is afgesproken om in Regio Amersfoort 0,5 TWh elektriciteit op te wekken met wind en zon. Om dit voor 2030 te kunnen bereiken is het nodig dat plannen concreter worden. De provincie Utrecht vroeg gemeenten aan te geven hoe de afspraken gerealiseerd kunnen worden en zal indien nodig zelf projectbesluiten voor windenergie nemen op locaties in onze regio.

Aanpak met concrete projectlocaties

De gezamenlijke brief die nu is aangeboden aan de provincie Utrecht bevat de status van reeds ingezette onderzoeken en voorstellen voor de verkenning van enkele nieuwe projectlocaties voor wind- en zonne-energie. Met dit voorstel wordt een belangrijke stap gezet om tot uitvoering en resultaat te komen. Alle gemeenten leveren een bijdrage.

  • In samenwerking met Rijkswaterstaat worden onderzoeken naar windenergie en zonne-energie langs rijkswegen voortgezet. Het gaat om mogelijke zonne-energie langs de rijkswegen A1 (gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten en Eemnes), A12 (gemeente Woudenberg) en A28 (Leusden, Amersfoort en Soest). Voor de beoogde windparken langs de A28 is nog niet duidelijk in welke gemeente(n) de windturbines precies terechtkomen en wat de omvang zal zijn. Daarom laten gemeenten Leusden, Amersfoort en Soest de rol van bevoegd gezag voor dit project aan de provincie Utrecht. Dit houdt in dat de provincie gebiedsprocessen start en hierbij nauw samenwerkt met de gemeenten. Ook andere onderzoeken worden voortgezet naar windenergie in Amersfoort (Wind op Isselt, Poort van Amersfoort) en naar een mogelijk zonneveld in Bunschoten en in Eemnes.

  • Voor grootschalige zonne-energie op daken wordt een regionale aanpak uitgewerkt.

  • Aanvullend zal de gemeente Baarn in samenwerking met de provincie Utrecht nader onderzoek doen naar de locatie voor één windmolen. In Baarn, Bunschoten, Eemnes en Woudenberg worden verkenningen gestart naar extra zonnevelden.

Inspraak en participatie

Gemeenten vinden het belangrijk dat iedereen die dat wil, mee kan doen in het proces. In lopende projecten worden inwoners, lokale coöperaties en georganiseerde groepen al betrokken bij de plannen via inspraakavonden en persoonlijke gesprekken. Voor toekomstige projecten en verkenningen wordt het proces van inspraak en participatie te zijner tijd voorbereid door de gemeenten en/of de provincie.

Hoe nu verder?

De provincie zal het voorstel met concrete projectlocaties in Regio Amersfoort beoordelen en maakt in het najaar de balans op. De verwachting is dat de gemeenteraadsbesluiten voldoende vertrouwen geven dat het doel van 0,5 TWh duurzaam opgewekte elektriciteit in Regio Amersfoort gehaald wordt. De provincie Utrecht zal in onze regio dan geen projectbesluiten voor windenergie nemen. In de tussentijd werken gemeenten samen verder aan de uitvoering van projecten voor de opwek van duurzame energie in de regio.